Kendine Dışarıdan Bakmak

Kişisel gelişim kitaplarında bize mutlu ve başarılı olmanın yolları anlatılır. Belirli kalıplaşmış cümlelerle farklı cümleler anlatılır. “Olayları değiştiremiyorsan bakış açını, bakış açını değiştiremiyorsan yerini değiştir.” “Olumlu düşün, olumlu sonuçlansın.” “Kendine iyi davran” gibi sözler görürüz. Her genelleme içinde istisnalar vardır. Kişisel gelişim yazılarında yapılan genellemeler pozitif anlamda yönlendirilmemize yardımcı olur.. Bize mutlu olma şevki vermek ve yaşamamızı en iyi şekilde sağlamak için doğru bir yaklaşımdır bu. Bize mutluluğu sahiplenmeyi hedefleyen bu sözlerin yanıltıcı taraflarına dikkat etmeden olumlu sonuçlara ulaşmamız mümkün olmaz.
 
Kendine dışarıdan bakmak güzeldir. Ama günlük hayatımızda kendimize bazen dışardan bakıyoruz. Yalnız bunu bilinçli olarak yapmıyoruz, hayatın doğallığıyla içinde yaşıyoruz. Bazen hüzünleniyor bazen de. Bazen nerde o günler deyip yakınıyoruz.

İnsanın kendine dışarıdan yabancı biri gibi bakması, kendine çeki düzen vermek, ya da yaşadığı bir dramı komediye çevirmek için iyi bir yöntem olabilir. bazen aynaya bakma ihtiyacı da kendine dışardan bakmanın bir dışa vurumudur. Ayna bizim dışarıdan görünen halimizi yansıtır. Moralimizin bozuk olduğu bir zamanda aynaya asık suratla bakıp sonrada dil çıkararak bir eğlenceye çevirdiğimiz olmuştur. Kendimizi kötü hissettiğimiz durumlarda aynaya bakmak iyi gelebilir. Aynaya bakmak bir anlamda insanın dışarıdan kendine bakması olarak da değerlendirilebilir.
 
Bir Çin atasözü bu durumu desteklediğini şu sözlerle anlatmıştır: “Eğer işler kötüye gidiyorsa bir aynaya bakın.”
 

Bu makale şu konularla ilgili olabilir :kişisel gelişim yazısı - kişisel gelişim ile ilgili yazılar -

Yorumlar