Içsel Motivasyon
Içsel Motivasyonu Teşvik Etmek Ödülden Daha Faydalı ; Eğer bir işte çalışıyorsanız, hayatınızda en az bir kere şu gibi sözleri duydunuz demektir:
“Arkadaşlar, eğer projeyi Temmuz sonuna kadar bitirir ve istediğimiz hedefi tutturursak, büyük ödülü biz kazanıyoruz. Hepimiz bu hedef için tam gazla çalışalım ve kazanalım.”
Başarıya ulaşmak istiyorsanız , bu modelden rahatsız iseniz sizlere önerilerimiz var.
Prof. Edward Deci’ye göre 2 tür motivasyon var. Birincisi “Özerk” (autonomous) ikincisi “Kontrollü” (Controlled).
Her insanın içinde özerklik bulunmakta.
Özerkliği siyasi terimleri bir kenara bırakarak bir anlamda kendine özgü olmak olarak düşünebilirsiniz. İçinizden gelen bir enerjiyle (motivasyonla) iş yaptığınızda özerk olduğunuzu varsaymak doğru karar olur ve çalışmalarınızı içselleştirerek yön verebilirsiniz. Böylece isteyerek, heyecanla ve inanarak işinizi devam ettirirsiniz.
Kontrollü motivasyon dediğimiz kalıpta her hangi birinin size ne zamana kadar hangi hedefe ulaşmanız gerektiğini söylediği kesitlerde meydana gelir. Yani dışsal ortamdan gelen istekler ve ucuna yerleştirilmiş ödüller motivasyonumuzun başkaları tarafından kontrol altına aldığını ve yönlendirdiğini açıklar. Bu motivasyon bizi baskı ve stres yoluyla harekete geçirir sadece. Bu nedenle de yaptığımız işi içselleştirme imkanımız olmaz.
Ödül vererek hedefe ulaşması için koşturmak da yine kontrollü motivasyona örnek olduğu için bireyin çalışmayı “içselleştirmesini” engeller. Böyle yaptığımız zaman karşımızdaki insanın davranışını kontrol altına alırız. Yani “özerk” davranmasına destek değil köstek oluruz.
Ama projelerin de zamanında yetişmesi gerekiyor. grubu çalıştırmak için ne yapmalı ?
Basit…
Aklınızda kalmasını istediğiniz çalışanların özerkliklerini “hissetmelerini” ve özerkliklerini “yaşamalarını” sağlamak olacaktır. Bunun için de proje “şu tarihte bitecek” demek değil de çalışanlara farklı seçenek sunmak, isteklerini dikkate almak özerk hissetmelerine ve davranmalarına yardımcı olacaktır.