HAREKETLİ ve ARKADAŞSIZ
Tahsin 5 yaşında bir çocuktur. Doğumu normal olan Tahsin yürümeye başladığı andan itibaren enerjik ve kıpır kıpır olmasıyla dikkati çekmeye başlamıştır. Hiperaktif çocuk olma yolundadır. Oysa evleri küçük olup onun hareket edebileceği yeterli alan yoktur. Sık sık eşyalar kırılmakta,
Tahsin rahat hareket edemediği için etrafa zarar vermektedir. Hareketli ve kıpır kıpır olan Tahsin'e evde sürekli, "Dur koşma, yapma, dokunma, kıracaksın, dikkatli ol" gibi yönlendirmeler yapılmaktadır. Tahsin giderek daha da hareketli duruma gelmiştir. Verilen olumsuz mesajlar kendine karşı güvenini azaltmıştır. Tahsin'in yaşadığı çevrede oyun ve çocuk parkı olmadığından evde hemen hemen her gün annesiyle savaş halindedirler.
Annesi Tahsin'i birkaç kez komşularına götürmüş, fakat aşırı hareketliliğinden dolayı o evlerde de problemler yaşanmıştır. Hayat Tahsin ve annesi için çekilmez bir hâle gelmeye başlamıştır. Ailenin sosyal ilişkileri de giderek zayıflamıştır. Tahsin çok fazla çocuk ile de muhatap olamamaktadır. Kendi yaşında çocukları gördüğünde onları iteklemekte, vurmakta, nasıl oynayacağını bilmemektedir. Aslında bunda kendisinin hiçbir suçu yoktur; çünkü annesi onu diğer çocukların yanına hiç götürmemiştir. Bu sebeple, Tahsin onlarla nasıl oynayacağını ve iletişim kuracağını bilememektedir. Annesi duruma daha fazla dayanamayarak Tahsin'i bir uzmana götürür ve yukarıda belirttiğimiz tavsiyeleri uygulamaya başlar.
Anaokuluna başlayan Tahsin'in annesi ile ve çevresi ile olan ilişkileri yavaş yavaş düzelmeye başlamıştır. Ev ortamı Tahsin'e uygun hâle getirilmiş, yeterli miktarda hareket alanı sağlanmıştır. Tahsin'e yöneltilen olumsuz mesajlar giderek azalmış ve özgüven probleminin daha ağır olması engellenmiştir.