Gözlerin de Bir Dili Vardır. Bir insanın öncelikli düşünce sistemini göz hareketleri yoluyla da tanıyabiliriz. Bu hareketler "göz davranış hareketleri" diye de bilinir.
Bunu örneklendirelim. ofisinizin kapısına doğru yürürken gördüğünüz ilk şey nedir? Bu soruyu cevaplamak için muhtemelen gözlerinizi hafifçe sola doğru döndürürsünüz. Bu davranış, sağ elini kullanan kişilerin imajları hatırlama şeklidir.
Eğer size, bir kediye çarptığınızda neler hissettiğinizi sorsam gözlerinizi yukarı doğru kaldırır ve sağa kaydırırsınız ki bu göz hareketi de insanların duygularını ifade etme şeklidir. Yani gözleriniz, siz duygularınızın farkında bile değilken duruma uygun tepkiler verir.
Bu göz hareketleri oldukça sistematik ve düşünürken iç duygularınızı ve durumunuzu kullanış şeklinizle ilgilidir. Nörolojik çalışmalar, aşağı yukarı her yöne doğru olan göz hareketlerinin beynin farklı kısımlarının çalıştırılışıyla ilgili olduğunu göstermiştir. Bu yüz hareketleri örnekleri dünyanın her tarafından insanlara uygulanmıştır. Sağ elini kullanan pek çok insanın göz hareketleri bir önceki sayfada gösterilen resimdeki gibidir.
Sizin de göreceğiniz gibi gözün pozisyonu; sahnelerin, bazı seslerin ve duyguların yaşanmış olup olmamasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ayrıca duyuların geçmişte hatırlanıp hatırlanmaması, zihinde hayallerin yaratılmasına da bağlıdır. Örneğin kendi kendimizle konuşurken gözlerimiz genelde aşağıya ve sola doğru kayar. Bir insanın göz hareketleri genellikle her zaman aynı olacaktır. Yan sayfada bulunan resimdeki genel örneğe uymasa bile her zaman aynı şekilde olmaya meyyaldir. Gözlerinizi istediğiniz tarafa bilinçli olarak çevirmenize rağmen, bilinçdışı olarak gözleriniz bu doğal pozisyonuna uygun davranacaktır.
Bunun duyguların içsel olarak kullanılmasını öğreten ve günlük hayattaki cevapları tam olarak yansıtan bir düşünce süreci olduğunu unutmayın. Bunların günlük hayattaki cevapları olmayabilir. Sadece gözlerin cevabını izleyin.
Ayrıca görselleştirme gerektirdiği düşünülen bir soru insanlar tarafından farklı şekilde cevaplandırılabilir. Örneğin bozuk bir parayı görselleştirmekten ziyade hissedebilirsiniz. Tutarsızmış gibi görünen bu göz hareketleri, bu kişiye düşündüğünün bir resim mi, bir şekil mi ya da bir durum mu olduğu sorusu sorularak kolayca açıklanabilir.
Kimi zaman bazı sorular, yakalanması çok zor olacak hızda göz hareketleriyle cevaplanır. Bazen de cevaplar çok uzun sürer. Örneğin birine evdeki en büyük kitabı sorduğumuzda kişinin, birkaç odada zihinsel bir gezinti yapması gerekebilir. Bu durumda kişi sadece kitabı bulmaz, aynı zaman da kitaba bakar ve bu örneklerin her birinde göz hareketlerine bağlı olan bir dizi iç duyu izlenimleri olabilir.
DERLEYEN... (EDİTÖR)
İletişim:
[email protected]