Dinlemek
Yanlış dinleme yöntemlerinin değişik türleri vardır. Bunları bilmek ve tanımakta da kişisel yararlarınız var bulunmaktadır.
1-Görünüşte dinleme. En yaygın olan bir yanlış dinleme türüdür. Kişinin kafası kendi iç dünyasındaki sorunlarla uğraşmaktadır ya da kendi söyleyeceği şeyleri düşünür ve düşüncelerini kafasının içinde sıralarlar. Asıl dinlemesi gereken şeylerle ilgilenmezler.
2-Seçerek dinleme: Bu durumunda olanlar, dikkatlerini çekecek bir sözcük ya da bir cümle ortaya çıkıncaya kadar, görünüşte dinleyicidirler. Sonra dinlemeye başlarlar. İlgilerini çeken şey, para, başarı, seyahat gibi konular ya da belirli bir kişi olabilir.
3-Duygusal saplantılı dinleme: Bu durumunda olan kişilere ne söylerseniz söyleyin, onlar, üzüntü verecek ya da gülünecek bir şeyler arayacaklardır.
4-Savunucu dinleme: Bu tür dinleme, alışkanlığında olan kişiler, her söylenen sözü kendilerine saldırı sayarlar ve hemen karşı saldırıya ya da savunmaya geçerler.
5-Tuzak kurucu dinleme: Bu tür dinleyiciler, dinledikleri bilgilerden yararlanarak, karşılarındaki kişileri zor duruma sokmak için fırsat ararlar.
6-Yüzeysel dinleme: Yüzeysel dinleyiciler, kelimelerin altındaki gerçek anlama ulaşamayan, mecazdan espriden anlamayan kimselerdir. Mecazdan anlamak, bilişsel düzey ve zeka ile ilgilidir.
Bu makale şu konularla ilgili olabilir :dinlemek - dinleme -