BESLENME ALIŞKANLIĞI
Öğrencilerin fiziki ve zihnİ enerjilerini koruyabilmeleri ve kullanabilmeleri, sağlıklı bir beslenme alışkanlığına bağlıdır.
BESLENME İLE İLGİLİ ÖNERİLER
1 -Güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın..
2-Diyetinizde çeşitli yiyeceklere yer veriniz.
3-Kilonuzu kontrol edin; fazla yemeyiniz.
4-Kolesterolünüze dikkat ediniz.
5-Lif içeren yiyecekleri tercih ediniz.
6-Şeker kullanımına dikkat ediniz.
7-Sodyum (tuz) kullanımına dikkat ediniz.
8-Sigara ve alkollü içkileri kullanmayınız.
9-Kafein (Aşırı kahve ve kola) kullanımına dikkat ediniz.
10-Hamburger, tost v b. gibi abur cubur hazır yiyeceklerden kaçınınız.
Uzmanların tespitlerine göre sağlıklı beslenme için her gün değişik türde yiyeceklerden yenilmesi gerekmektedir. Uzmanlar bu hususta, bir günde en az dört tür besinin alınmasını önermektedirler; Bunları Şu Şekilde
Sıralıyoruz;
1 -GRUP: Meyve ve sebzeler,
2-GRUP: Tahıldan elde edilen ekmek vb. yiyecekler,
3-GRUP: Süt, yoğurt, peynir, vb. sütten elde edilen yiyecekler,
4-GRUP: Et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller.
Uzmanlar aşırı kilo almamak ve kilonuzu kontrol için aşağıdaki noktalara uyulması gerektiğini belirtmektedirler:
* Düşük kalorili ve yüksek besinli yiyecekler yenmemelidir.
* Yağ ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
* Şeker ve tatlılardan kaçınılmalıdır.
* Alkollü içeceklerden sakınılmalıdır. (Kullanılmamalıdır)
* Fiziksel hareketliği arttırmalıdır.
Hayvansal yağlar ve besinler kandaki kolesterol miktarını artırmakta ve bu da kalp damarlarının tıkanmasına neden olmaktadır. Kolesterol ve hayvansal besinlerin en aza indirilmesi için APPS (1990) aşağıdaki önerileri sunmaktadır:
* Protein kaynağı olarak balık, tavuk, kuru baklagiller ve bezelye tercih edilmelidir.
* Az yağlı süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir.
* Özellikle sakatat (Et ve et mamulleri) ve yumurta sarısının az yenilmesi gerekmektedir.
* Yağlı, özellikle de hayvansal yağ içeren yiyeceklerin azaltılmasına dikkat edilmelidir. Tereyağı, krem, kremalı bisküvi gibi yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
* Etlerin yağlı kısımları mutlaka ayıklanmalıdır.
* Yiyecekleri kızartma yerine haşlama, ya da fırında pişirme tercih edilmelidir.
Alkollü ve kafeinli içeceklerden kesinlikle sakınılmalıdır. Alkollü içecekler besin değeri açısından son derece yetersizdirler. ForsveRojek (1983, Aktaran Gali ve diğerleri, 1990) yaptıkları araştırmada, alkol, sigara ve narkotik ilaçlar kullanan ortaokul ve lise öğrencilerinin, kullanmayanlara göre derslerinde daha başarısız olduklarını ortaya koymuşlardır. Diğer pek çok zararlarını sizler kıyaslayınız. Kafein, günlük içeceklerden olan kahve ve kolada bol miktarda bulunur. Bu tür içeceklere aş rı derecede düşkünlük, bağımlılık meydana getirmektedir. Kafein en fazla zararı mideye vermekte ve iştahsızlık, stres ve hazımsızlık nedeni olabilmektedir. Bu nedenle kafeinli içecekler yerine saf meyve suları az yağlı süt gibi içecekler tercih edilmelidir.
Kısacası bağımlılık ve alışkanlık kazandıran her yönü ile zararlı olan, insan hayatını tehdit eden alkol, sigara, kafein ve diğer zararlı uyuşturucu maddelerden şiddetle kaçınmak, bu gibi ortamlardan uzak durmak en emin ve sağlıklı yoldur.
DERLEYEN... (EDİTÖR)
İletişim:[email protected]