KUDUZ KORKUSU

Köpekten ve kuduz olmaktan korkan 42 yaşında bir kadın, önceleri yakınlarının ısrarıyla onlarla birlikte çok ender olarak komşuya, çarşıya, gezmeğe giderken zamanla evden çıkamaz olur. Sokakta rastladığı kedi ya da köpeklerin kendisine süründüklerini, salyalarını bulaştırdıklarını düşünüp kuduz olacağından endişelenerek üç dört kez gereksiz yere aşı olmaya gider. Hatta bir iki kez kızını da aşı olmaya zorlar. Bir süre sonra kendisine, söz konusu ettiği durumlarda kuduz olmayacağı ve aşılanmanın gereksizliği anlatılınca kapı dışarı çıkmaz olur. Aynı korkuyu kızına da aşılar. İkisi birlikte kuduz korkusu ve paniği içinde eve kapanıp kalırlar. Evin bütün çarşı işini, alışverişini 68 yaşındaki büyükanne yapmaya başlar. Çok ender olarak dışarı çıkmak gerektiğinde, sokak kapısının yanına kadar gelen arabaya ana kız koşarak binip hemen kapıyı kaparlar. Gidecekleri yerin kapısının dibine yanaşmadan da araba dan inmezler. Bütün bu aşırı önlemler altında bile ana kız sokak kapısın dan arabaya, arabadan sokak kapısına gidip gelirken kedi köpek görmemek için aşırı özen gösterip sağa sola bakmazlar. Bu korku nedeniyle ana kızın hekime, hastaneye götürülmesine olanak bulunamaz.. Bin-bir güçlükle bir kez gittikleri hekimin verdiği ilaçlar yetersiz kalır.

"Sakınılan göze çöp batar" atasözünü doğrulayan çok ender bir
olay gelir bu ana kızıma- Olmayacak bir şey gibi düşünülse de, bütün önlemlerle çok ender olarak yapılan gezintilerden birinde arabadan inerken anneyi bir köpek ısırır. Hem de gerçekten kuduz bir köpek. Bu nedenle kuduz aşısı olması gerekir. Aşıdan sonra annenin kuduz korkusu bütünüyle geçer. Annenin bu durumunu gören kızı da düzelmeye başlar.
Annenin başına gelen bu olay bu tür korkuların tedavisinde kullanılan duyarsızlaştırma yönteminin kendiliğinden olan tehlikeli bir biçimini andırıyor. Bilindiği gibi, duyarsızlaştırma yönteminde insan korkulan nesne ve hayvana yavaş yavaş alıştırılır. Böylece korku yenilir. Gerçekte bu tür korkularda çoğunlukla önemli olan, kaygı yaratan olayın yaşanması, korkulan nesne ya da hayvanla karşılaşılması değil, bu durumların düşünülmesi ve tasarlanmasıdır. Uzun süre düşünülüp tasarlanan bir durumla karşılaşıldığında, çoğu kez duyulan korku, kaygı ve panik daha az olur.

DERLEYEN... (EDİTÖR)
İletişim:[email protected]
Bu makale şu konularla ilgili olabilir :kuduz - kuduz korkusu - köpek -

Yorumlar