Güvenlik alışkanlıkları kazandırma anaokulunda devamlı süregelen bir durumdur. Güvenli olmayan ve temizlik kurallarına uymayan alışkanlıkları öğretmen tarafından devamlı gözlenir. Bunlar arasında ellerde çubuk, makas vb. olduğu halde koşmak ya da ağza misket ya da lego parçaları almak sayılabilir. Öğrencilerden oyun oynadıktan; bir faaliyet yaptıktan sonra oyuncakları ve malzemeleri eksiksiz olarak yerlerine kaldırmaları ve kağıt peçete, kağıt bardak, tabak gibi eşyaları kullandıktan sonra atmaya özen göstermeleri istenir.
İyi organize edilmiş ve kurallarına uygun olarak yerine getirilmiş bir yangın talimi muhtemelen çocuğunuzun okuldan güvenlik konusunda yaşayacağı ilk deneyimlerden biridir. Bu, her çocuk tek tek öğrenene kadar yıl içerisinde sık sık tekrar edilmelidir. Eğer okulun bahçesinde park edilecek uygun bir yer varsa itfaiye arabası gelmesi çocuğa kullanılan malzemeleri yakından inceleme olanağı sağlar. İtfaiyecilerden bilgiler alırlar. Sınıfa kibritle, silahla, elektrik telleri ya da malzemeleriyle oynamanın tehlikelerini öğrenmiş olarak gelirler.
Güvenlik kuralları ve alışkanlıkları, elbette ki, başka konular arasında öğretilebilir. Hikâye saatinde öğretmen kitaptan itfaiye konulu bir hikâye anlatır. Bilimle ilgili faaliyetler sırasında öğretmen çocukların elektrik ve yangın konusu hakkında deneylerle ve demonstrasyonlarla bilgi verir. Çocukların kelime hazinesini geliştirmek amacıyla güvenlik problemleri ve güvenliğin sağlanması için gerekli tedbirler ve kurallarla ilgili anlattıkları arasına yeni kelimeler işler. İtfaiye ve yangın konusundaki bilgiler bilgisayar programları ve oyunları ile zenginleştirilebilir.
DERLEYEN... (EDİTÖR)
İletişim:
[email protected]