ÇOCUKLARDA TIRNAK YEME

Çocuğunuz Tırnaklarını mı Yiyor?
 
Tırnak yeme davranışı genellikle içte yaşanan bir gerilimin dışa yansıması olarak kendini gösterir. Kimi zaman da; bir çocuğun çevresindeki herhangi bir bireyi modellemesi ile ortaya çıkabilir. Bu davranışın 3-4 yaşlarından önce görülmediği, görülse bile kısa süreli olarak bir yetişkini taklit şeklinde görülebileceği ve sorun kapsamında ele alınmadığı söylenebilir.
Bir davranış bozukluğu olarak tırnak yeme davranışı 3-4 yaşlarından sonra görülür. Konunun başında da vurgulandığı üzere tırnak yemenin ana nedeni strestir. Çoğu zaman bir güvensizlik olarak kendini gösterir.
 
Çocuklar için stres kaynakları çok farklı olabilir. Kardeş kıskançlığı, aşırı otoriter, titiz, mükemmeliyetçi veya baskıcı ebeveyn tutumları, ayrılık, vefat gibi çocuğu yıpratıcı süreçler, strese ve dolayısıyla da tırnak yeme davranışına neden olabilir. Bunun dışında çeşitli okul veya arkadaş sorunları, ders kaynaklı sorunlar da bu davranışa neden olabilmektedir. Bütün bu sorunların neticesinde tırnağını yiyen çocuk, tırnak yemeyi bir rahatlama kaynağı olarak bilinçaltına işler. Bu sebeple, bu sorunla karşı karşıya olan ebeveynler öncelikle davranışa sebebiyet veren durumu saptamalıdırlar. Bunun dışında çocuğa bir takım uğraşların bulunması ve genel anlamda gerginlikten uzaklaşarak mutlu olduğu ortamların arttırılması, tedavi sürecini kolaylaştırır.

Tedavi süreci için; ebeveyn bu davranışın çocuğun sağlığına zarar vereceğini hatırlatarak işe başlayabilir. Fakat bu hatırlatmanın sık yapılmaması, 1-2 defa ile sınırlı kalması önemlidir. Bütün bunların dışında tırnağını yiyen çocuğu bu davranışından gerçekten vazgeçirmek için direkt uyarılara son verilmesi gerekir. Şöyle ki; ?tırnağını yeme?, ?çek elini ağzından?, ?eller...? gibi direkt uyarılar davranışı artırır. Ebeveyn bu uyarılarla fark etmeden, tırnak yeme davranışını çocuğun beynine yerleştirir. Çünkü kulak aracılığı ile duyulan, beyne yerleşir. Kavram olarak tırnak yeme davranışı bilinçaltına yerleştiği için de; çocuk daldığı, sıkıldığı veya herhangi bir işle uğraşmadığı ilk fırsatta beyin çocuğa tırnak yeme davranışını hatırlatır ve çocuk tırnaklarını yemeye başlar. Yapılması gereken çocuğunuz tırnaklarını yerken gördüğünüz an dikkatini dağıtmaktır. ?Televizyonun sesini açar mısın? Bir bardak su getirir misin?? gibi cümlecikler çocuğun dikkatini dağıtacaktır. Tırnak yeme kavramını unutturuncaya, bir başka ifade ile bilinçaltından silinceye kadar dikkat dağıtma çalışmaları yapabilirsiniz.

Bu şekilde sorunun önüne geçemiyorsanız veya tırnak yeme davranışına kaynaklık eden durumu saptayamadıysanız, bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
 
DERLEYEN... (EDİTÖR)
İletişim:[email protected]

Bu makale şu konularla ilgili olabilir :tırnak yıyen cocuk - tırnak yeme problemi - bebeklerde tırnak yeme - tirnak yeme hastaliği - tırnak yeme hastalığı - çocuklarda yalancılık - tırnak yeme nedir -

Yorumlar