Unutkanlık Nedir?

Hafızanın işleyebilmesi için ayrıca görsel, işitsel, dokunsal uyarılar olması gerekir. İnsanoğlu için gerekli olan her şey çevresinde vardır. Evrenle bir bütünlük içinde yaşamaktadır. Evreni anlamak için, iyi bir hafızaya sahip olmak gerekir. Aldığımız uyarıları algılamamız ve kaydetmemiz yetersizse yaşam kalitemiz düşer.
Hafızanın en önemli komponenti alınan bilgilerin anında tesbit edilip kaydedildiği "tesbit" bölümüdür. Bu olmadan hiçbir şey öğrenemeyiz ve yaşam çekilmez hale gelir.
Günlük yaşamda gerekli olan bilgiler bu kompenente yerini alır. Gelecek için lazım olanlar uzak hafızaya atılır. Kişi için önemli olan bilgileri hep kayıt edilir.
Unutma denen bir olay yoktur, unutma yerine hatırlayamama diyebiliriz. Neden bu şekilde söylüyorum çünkü insan yaşadığı ve duyduğu her şeyi hafızasının bir köşesinde saklar ve yeri geldiğinde bilincine çıkarır. Bilincimize çıkaramadığımız şeyler ise bilinç dışını oluşturur. Aslında bizim hatırlayamadığımız şeyler bilinçdışımızda bulunmaktadır mühim ola bunları bilincimize çıkarabilmemizdir. Bilincimize çıkaramadığımız şeyler hipnoz ile veya serbest çağrışım yolu ile bilincimize çıkarılabilmektedir. Burada önemle üzerinde durduğumuz konu unutma yani hatırlayamamayız nasıl azaltabiliriz. 
Bir konuya ne kadar önem veriyorsanız o konu hafızanızda o kadar uzun süre canlı kalacak ve hatırlamanız kolay olacaktır. Yani kayıt yaparken önemli olduğu konusunda enerjinizi yoğunlaştırmaya çalışın. 
Çağrışımları kullanarak hatırlama teknikleri mevcuttur. Bu durumda hafızanıza kaydettiğiniz bir şeyi hatırlatacak bir çağrışım nesnesini de trafik işareti gibi kaydetmeniz gerekecektir. Mesela bir telefon numarası ezberlerken o numarayı size çağrıştıracak bir şey örneğin doğum tarihiniz, kapı numaranız, yaşınız, evlilik tarihiniz gibi numaralar ile ezberlemeye çalışabilirsiniz.
Gerekli gereksiz birçok şeyi ezberlemeye çalışmakta kaydedilen bilgilerin hatırlanmasını zorlaştıracaktır.
Öğrenilen bir şey ne kadar çok beden duyusuna hitap ederse o kadar kolay öğrenilir ve tekrar hatırlanır. Yani çocuğa mevsimleri anlatırken aynı anda resimlerini göstermeniz ve yağmurun fırtınanın sesini dinletmeniz, öğrenmeyi kolaylaştıracak, bilginin daha kalıcı olmasını sağlayacak ve hatırlama daha kolay olacaktır. Ek olarak stresten uzak kalmak, kaygıdan ve üzüntüden uzak kalmakta hatırlamayı kolaylaştıracaktır. 

Bu makale şu konularla ilgili olabilir :unutkanlık neden olur - unutkanlık belirtileri - unutkanlık sorunu - Unutkanlık nedenleri - unutkanlık sebepleri -

Yorumlar