Doğru, Güzel, Etkili Konuşma yani diksiyon eğitiminin amacı; katılımcıların Türkçenin kurallarına uygun; akıcı, anlaşılır ve güzel konuşma becerisi geliştirmelerini, kendilerini etkili bir biçimde ifade edebilmelerini, ses-bilim açısından tüm seslerin doğru ve güzel söylenebilmesini, bireyin sesini etkili bir biçimde kullanabilmesini sağlamaktır.
İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli yeteneği; düşünebilme, düşündüğünü ifade edebilme ve en önemlisi de öğrenme yeteneğidir.
Güzel ve Etkili Konuşma Eğitiminin Konuları:
- Fonetik (Konuşma Bilimi): Kelime ve söyleyiş yanlışlıklarının düzeltilmesi ve dilin anlaşılır ve yalın kullanılması amacıyla yapılan çalışmalardır.
- Diyafram Çalışmaları: Doğru nefes diye isimlendirilen Diyafram nefesinin kullanımının öğretilmesi; ses ve nefes sınırının yapılan egzersiz çalışmaları ile genişletilmesi; sesin etkili bir düzeye ulaştırılması konularında yapılan çalışmalardır.
- Artikülasyon: Yapılan egzersizlerle kişinin telaffuz hatalarının düzeltilerek kelime ve harflerin doğru telaffuz ve zamanlamayla söylenmesinin sağlanması.
- Diksiyon: Duygu ve düşüncelerin doğru ve etkileyici biçimde aktarılması amacıyla metinli ve metinsiz vurgulama ve tonlama konularında yapılan çalışmalardır.
Güzel ve Etkili Konuşma Eğitiminin Amacı:
Kurallarına Uygun, Akıcı ve Anlaşılır Konuşma Becerisini,
Bireyin Kendisini Etkili Bir Biçimde İfade Edebilmesini,
Topluluk Önünde Konuşurken Heyecanını Kontrol Edebilmesini,
Sesbilim Açısından Tüm Seslerin Doğru ve Güzel Söylenebilmesini,
Bireyin, Sesini Etkili Bir Biçimde Kullanabilmesini,
Bireyin Beden Dilini Etkili Biçimde Kullanabilmesini Sağlamak.