Diksiyon Kursları

Söz söylerken duygu ve düşüncelerimizi doğru, üslubuna uygun olarak anlatmak için sesin ahengini, sözcüğün söylenişini, jest, mimik ve alınacak tavırları  yerinde, zamanında, dozunda   kullanma sanatıdır.

Ağız içinden konuşmak, konuşurken (aaaa, eee, iiii vb) gereksiz sesler çıkarmak, sözcükleri gerekli vurgu ve tonlamayla hakkını vererek söylememek, söyleyiş bozuklukları insanlarla etkili iletişim kurmamızı engeller.

Bu aksaklıkların düzeltilmesi, hem kişide kendine güven olgusunu geliştirmesini sağlayarak doğru ve etkili iletişim kurabilmesine fayda sağlayacaktır.

Dilin en küçük birimi olan ses, biçimlenmiş ve kalıplaşmış bir niteliğe sahiptir. Dildeki sesler, gelişigüzel sesler değildir. Dildeki sesler, ses yollarındaki daralma, genişleme, yuvarlaklaşma, kapanma, çarpma vb. olaylarla elde edilir. Akciğerlerimize giren hava, dışarı atılırken ses tellerimize çarparak birtakım engellerle karşılaşır. Bu çarpma sonucunda dil sesleri ortaya çıkar. Dil sesleri, anlatım özelliğine göre, ağzımızdan çıkıncaya kadar ses yollarında değişikliklere uğrarlar.

Güzel konuşmak, bir sanattır. Herkes güzel konuşamaz. Doğru, güzel ve etkili konuşabilmek için, diksiyon bilgisi ve uygulamasına ihtiyaç vardır. Sözün çıkış ve anlamın gelişine göre ses tonunu ayarlamasını bilen, solunumu zamanında yapabilen bir konuşmacı, dinleyicilerini etkileyebilir. Solunum problemi olan konuşmalar, yavan ve sıkıcı olur.

Diksiyonda nefes alıp vermek çok önemlidir. Konuşurken yeteri kadar nefes almamak veya sık sık nefes almak, sesin titrek çıkmasına yol açar. Ayrıca, çok derin nefes almak da sesin titrek çıkmasına sebep olur. Çok derin nefes almak, söyleyişi olumsuz etkiler. Nefes alıp vermenin duyulması dinleyeni rahatsız eder.

Diksiyon Kursunun İçeriği
         
Ses organları-diyaframın doğru kullanımı

Diyaframın yeri ve görevi

Diyafram hareketleri

Soluk alma - durak-solunum teknikleri

Soluk alma kuralları

Tonlama şekilleri

Durak yerleri

Nefes kullanma yöntemleri

Türkçe'nin ses yapısı, Ünlü ve Ünsüzler

Sesin tanımı

Türkçe'deki sesler ve harfler

Tüm sesli harfler ve söyleniş özellikleri

Diyalekt yanlışları

Söyleniş, boğumlama, dil, dudak ve ağız kullanımı

Ağız boşluğu ve rezonansın tanımı

Ünlü ve ünsüz harflerde dudak, dil ve ağız kullanımı

Yuvarlama ve ağız tembelliğinin yenilmesi

Boğumlamanın anlaşılır kılınması

Sesin niteliği, karakteri ve tonlama

Aksiyonu ve anlama göre ses

Duyguya ve konuya göre ses

Sesle abartı, küçümseme, önemseme, duygu ve final

Aksiyon ve ses olayları

Konuşmanın yazıya göre farklılıkları

Konuşmadaki ses değişiklikleri

Hecelerin doğru söylenişi ve vurgusu

Diksiyon hataları ve düzeltilmesi

Hatalı tonlama

Yanlış vurgulama

Sesi hatalı kullanma

Yabancı kelimelerin okunuşları

Vücut dili ve imaj

Konuşma esnasında bedenin anlamı

Jestler ve anlamları

Mimik, yüzde imaj, anlatılanla yüz ve bakış uyumu sağlanması

Konuşma sanatı

Konuşma yöntemleri

Konuşma türleri

Doğaçlama çalışmaları

Program, tören sunma teknikleri

Sunuş türleri, planları ve hazırlık

Etkin sunum yapabilme yöntemleri

Ücretsiz ön görüşme yapmak için bizden randevu almanız yeterli olacaktır.

Diksiyon eğitimleriyle ilgili detaylı bilgi için :

İzmir deki  Diksiyon eğitimlerimiz için 0(232) 422 59 54 yada 0 (535) 667 32 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Diksiyonu tıklayabilirsiniz.

Antalya daki Diksiyon eğitimlerimiz için 0 242 323 73 15 yada  0 (505) 445 15 31 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  Diksiyonu tıklayabilirsiniz.

Bursa daki Diksiyon eğitimlerimiz  0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  Diksiyonu tıklayabilirsiniz.
Bu makale şu konularla ilgili olabilir :diksiyon çalışmaları - diksiyon eğitimi - diksiyon düzeltme - diksiyon alıştırmaları - hitabet nedir - fonetik nedir - diksiyon dersleri -

Yorumlar