Başarısızlık Korkusu
Başarısızlık Nedir? Çok sayıda başarısızlığa uğramasına rağmen yılmayan ve çaba göstermeye devam eden kişinin başarıya olan inancının pekiştiğinden söz edebiliriz. Vazgeçtiği yerde inancını da yitirmiş olur. Kişi olayların artık kendi kontrolünde olmadığına inanmaya başlar. Bir daha başarıyı denemeye cesaret etmeyecektir. Tarif olarak öğrenilmiş cesaret geçmişteki acı deneyimlerden çıkartılan negatif şartlanmaların bugünkü davranışları belirlemesidir. Daha önceki denemelerde karşılaşılan başarısız sonuçları kendini sinirlendirecek şekilde yanlış yorumlamaktadır.
Bir insanın başarısını belirleyen en temel etkenlerden biri, onun başarısızlığı nasıl karşıladığıdır. Başarılı olmayı arzu eden herkes, başarısızlığı yenmek ve ilerlemeye devam edebilmek için stratejiler geliştirmelidir. Eğer geliştirmezse, başarısızlık mutlaka cesaretsizliğe ve cesaretsizlik de yenilgiye yol açar.
Başarı isteği doyumsuz bir canavar gibidir eğer ona aşırı önem verirseniz sürekli onun için çalışmaya başlarsınız. Fiziksel açıdan aşırı zorlanma yaşayabilirsiniz, başarı peşinde koştururken kendi kimliğinizi kaybederseniz ve mutsuz olursunuz.
Başarı isteği yoğun olan kişiler sürekli başkalarının kendini nasıl değerlendirdikleri ile ilgilenirler. Diğerlerini kendilerinden daha başarılı gördükleri durumda ise kendilerine olan özgüvenlerini yitirip değersizlik hissedebilirler.
Başarısızlıkların nedeni genelde zekaya ve yeteneğe bağlanmaktadır. Oysa araştırmalar bu belirlemenin doğru olmadığını en azından yeterli olmadığını ortaya koymuştur. Başarısızlığa zekadan başka, öğrencilerin derslere ilgileri, yetenekleri, okul programları, öğretmenler, derste başarıyı göstermek için izlenen metotlar, aile ve çevrenin etkisi vardır.
Başarısızlık hayatın bir parçasıdır. Hatta gelişmemiz için ihtiyacımız var. Burada önemli olan, o başarısız durumdan başarılı olmak için ne öğrendiğinizdir. Ayağa kalkıp devam etmeniz ve mücadele etmenizdir. Bütün başarılı insanlar başarısızlık ile tanışmışlardır.