Başarı Yazıları

Başarı Herkes İçindir

Çoğu insan yaptıkları hamlelerde başarısız olunca ve hedeflerine yürürken düştüklerinde amaçlarından vazgeçme eğilimindedir. Genelde bu eğilimde olan insanların hamleleri de tereddütler içinde gerçekleşmiştir. Kendine güven ve basarı inancı gelişmemiş, ham kalmıştır. Oysa ki, basarisizlik bir “son” değil belki de basarinin başlangıcıdır.

Başarıya giden yolun başlangıç noktası inançtır. Başarı yolu inandıktan sonra istediğiniz sonuçları bilmek, başarmak için harekete geçmek ve başarıyı yakalayana kadar değişmek için gerekli çabayı göstermekle devam eder.

BAŞARIYA GİDEN YOL

“Başarı bir yolculuktur.”  Ben Sweetland

Net Amaçlar Belirleyin

Başarıya giden yolda en önemli adım öncelikle ne istediğimiz bilmek ve onunla ilgili açık bir düşünce geliştirmemizdir. Bu ‘nereye ulaşmak istediğimizle’, ‘ neyi başarmak istediğimizle’ ilgili bir düşüncedir. Hem açık hem de belirli olmalıdır. Belirli amaçlar motivasyonumuzu artıracağı gibi davranışlarımızın da o doğrultuda şekillenmesini sağlar. Unutmayın ki zafer ilk adımla başlar.

Hedefler Belirleyin

Amacınıza ulaşmak için bir takım kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirleyin. Hedefleri belirlerken ‘gerçekçi’ olmaya özen gösterin. Diyelim ki 45 kg fazlanız var ve amacını kilo vermek. Tabii ki bunun yarısını bile iki ayda kaybedemezsiniz. Aynı tembel bir gencin koltukta disiplinsizce yatarak dönem sonunda takdirname alamayacağı gibi. Bu kadar yüksek hedefler koymak sadece düş kırıklığına uğratır. Oysaki hedefler düş kırıklığına değil amacınıza hizmet etmelidir.

Plan - Program Yapın

Hedeflerinizi gerçekleştirmek için takip edebileceğiniz ‘esnek’ bir program izleyin. Kesinlikle uyamayacağınız programlar yapmayın. Bu, programa uyamamanız durumunda sizde motivasyon kaybı oluşturacak ve bu da hem sizi diğer hedef davranışları yapmaktan alıkoyacak hem de amacınıza ulaşma yolunda size zaman kaybettirecektir. Oysaki sizin zaman kaybetmeye tahammülünüz olmamalı.

Harekete Geçin

Programınızı oluşturduktan sonra, hedeflerinize ulaşmanız için harekete geçmeniz gerekir. Harekete geçmeyen planlamacı, sadece düş gezgini olabilir. Oysaki siz ne bir ‘düş gezgini’ ne de bir ‘düş kırıklığına uğrayan kimse’ olmalısınız. Siz ‘düşlerini gerçekleştiren’ biri olma yolunda bir şeyler yapıyor olmalısınız.

Yaptıklarınızı Değerlendirin

Koymuş olduğunuz hedef davranışları gerçekleştirip gerçekleştirmediğinizi görmek için yaptıklarınızı değerlendirin. Böylece programınızın ne derece etkin işlediğini görecek ve yeni hedefler belirleme konusunda fikir sahibi olacaksınız. Ve amacınıza giden yolda motivasyonunuzu besler.

Başarılarınız Sizi İleriye Götürür

Hedef davranışlarınızın gerçekleştiğini gördükçe diğer hedeflerinizi gerçekleştirmek için daha istekli hale geleceksiniz. Yaptığınız işten verim alıyor olmak aynı zamanda amacınıza iyi bir şekilde odaklandığınızın da göstergesidir. Başarılarınız arttıkça amacınızı gerçekleştirme ihtimaliniz de artacak; çünkü amacınız zaten bu hedef davranışların bir devamı niteliğinde en büyük hedefinizdir!

Başarısızlıklarınız Üzerinde Düşünün

Başarısızlıklarınızdan sonra kendinize mutlaka aşağıdaki soruları sorun ve cevaplarınızı yazın. Yazdıklarınızı tekrar okuyun ve üzerlerinde düşünün. Yazarken renkli kalem ve bir takım grafiklerle şekiller kullanın. Böylece daha rahat görebilme imkanınız olacaktır.

•    Ulaşılmak istenen neydi? Ne oldu, nereye geldim?

•    Ters giden neydi? Başarısızlığa yol açan uygulamalar neler olabilir?

•    Eksiklerim var miydi? Varsa neler?

•    Bu başarısızlıkla ilgili nasıl bir olumlu bakış açısı geliştirebilirim?

•    Başarısızlığımı nasıl kullanabilir ve tecrübe haline getirebilirim?

•    Basa dönebilseydim neleri yapmazdım? Neden?

•    Basa dönebilseydim neleri yapardım? Neden?

•    Bir daha ki sefere neleri yapmamalıyım? Neden?

•    Bir daha ki sefere neleri yapmalıyım? Neden?


Bu makale şu konularla ilgili olabilir :iş başarı yazıları - kişisel başarı öyküleri - başarı öyküleri - başarı sözleri - iyi başarı yazıları - başarı yazısı -

Yorumlar