Yeni beyin araştırmaları, bugüne kadar bilinenlerin aksine beynimizin çok daha fazla ve muazzam öğrenme kapasitesine sahip olduğunu ortaya koydu.
Dâhilerin bile beyin kapasitelerini % 10-15 oranında kullandığı tahmin ediliyor.
Ortalama insan, beyin kapasitesinin belki de% 1 'ini kullanıyor. O muazzam öğrenme hazinesi kullanılmıyor.
Sinir hücreleri arasındaki bağlantılar ne kadar sık ise hücreler arasında bilgi 30-40 kat daha hızlı iletiliyor. Beyin ne kadar iyi çalıştırılırsa, sinir hücreleri arasındaki bağlantılar o kadar verimli kullanılıyor. Beyne gelen bilginin sinir hücreleri arasına işlenişi, bu bilgi üzerine çalışma ve düşünce üretme, beynin bütün alanlarının fonksiyonudur.
NLP başarı ve başarısızlığın, sağlın yada hastalığın bizim elimizde olduğunu anlatan bir yaşam biçimidir. NLP yaşam yaşamın değişik durumların zihin laboratuarındaki formülasyonudur. Formülü bilen yada kullanan mutluluk ve başarıya hak kazanıyor.
NLP´nin gelişiminde başka insanların da katkıları olmuştur. İlk çalışmalar davranışsal yaklaşım olarak tanımlanırken, son zamanlarda odak noktası davranışların ardında yatan kimlik, inançlar ve değerlere kaymıştır.
Bilinçli ve bilinçdışı zihinler arasındaki ilişki ve dengenin anlaşılması son dönemlerdeki NLP eğitiminin merkezini oluşturmaktadır.
NLP, otomatik davranışlarımızla yarattığımız olumsuz yaşam deneyimlerini otomatik tepkilerle tekrarlama kısır döngüsüne son vermemizi sağlar. Bu -otomatik- davranışların en zarar verici olanları, çeşitli fobilerimiz ve obsesif-kompulsif davranışlarımız/ bağımlılıklarımızdır.