İnsanı mükemmel bir bilgisayara benzetirsek bu bilgisayarı nasıl kullanacağımızı öğreten bir teknoloji NLP (Neuro Linguistic Programming), Hepimizin sahip olduğu potansiyelin nasıl daha etkin kullanılacağını sağlayan modeller ve stratejilerden oluşur.
Her davranışın bir yapısı vardır Bu yapıyı öğrenebilir, değiştirebilir ve modelleyebiliriz. Algılarımızla da hangi davranışın yararlı ve etkili olduğunu anlayabiliriz. NLP kendimizin ve başkalarının dünyayı nasıl algıladığını açıklar. Şu an dünyadaki en gelişmiş yöntemdir.
Nöro Linguistik Programlama hızlı ve etkili bir şekilde davranış değişikliği yaratmaya yönelik çok güçlü teknikler ve bunların nasıl kullanıldıklarını açıklayan uygulama felsefesinden oluşmaktadır. Bilinçli ve bilinçdışı zihinler arasındaki ilişki ve dengenin anlaşılması son dönemlerdeki NLP eğitiminin merkezini oluşturmaktadır.
NLP, bütünsel bakış açısını koruyarak detaylara odaklanma yöntemidir. Bireysel öz değişimi, kendin olmayı mümkün kılan, iç iletişimi maksimize eden bir araçtır. Herkes kendi içindeki yetenekleri, potansiyel gücü kullanmak ister. Zihnimiz adeta kullanma kılavuzuna sahip olmadığımız müthiş bir makinadır. NLP, bu makinanın kullanma kılavuzunu yazabilecek farkındalığı ve algılama kapasitesini kazanmak yolunda kullanılabilecek çok etkin bir araçtır. Amaç, bireyin kendisinin en iyi versiyonu olabilmesidir. Bir karınca, bir ağacı bir taş kadar mükemmel; özdür.
Olayları algıladığımız çerçeveye göre ( nereye odaklanıyorsak ) anlamları değişir. İki vahşi at iyidir ne zamana kadar; oğulun bacağı kırılana kadardır. Bacağın kırılması kötü bir olayken; askere alınma ve savaş bağlamında iyi bir şey oluyor. Bu yeniden çerçevelemektir. Algılandığı çerçeveyi ( odak noktasını ) değiştirerek anlamı değiştirmektir. Anlam değişince kişinin tepkisi ve davranışları da değişecektir.